Japonya Dünya Gençlik Gemisi (SWY) Nedir? Program ve Seçilme Süreci

Country tr
byHale Akdağ
edited bySWY35 Türkiye Ekibion
30 Ara 2023 16:00

The Ship for World Youth (SWY), ülkemizde ise Japonya Gençlik Gemisi adıyla bilinen program, benzersiz bir uluslararası gençlik değişim ve liderlik programıdır. Katılımcılar liderlik ve kültürlerarası iletişim becerilerini öğrenirken, program onlara konfor alanlarının dışına çıkma fırsatı sunmanın yanı sıra pek çok yeni yer görüp dünyanın farklı yerlerinden gelen katılımcılarla sıcak bir dostluk bağı kurmalarına olanak sağlar. Japonya Gençlik Gemisi Programı ilk olarak 1967 yılında dönemin imparatoru Hirohito tarafından Japonya'daki gençleri kapsayacak şekilde başlatılmasına karşın, 1989'dan beri uluslararası platformda süregelmekte olup Türkiye 1992'den bu yana katılımcı ülke olarak davet edilmektedir. Japonya Hükümeti tarafından desteklenen bu program, dünya genelinden yaklaşık 250 genç için ortak küresel konuları tartışma, kültürel alışverişi deneyimleme, uzmanlar ile katılımcılar tarafından düzenlenen seminerlere ve atölyelere katılma fırsatı sağlar. Katılımcılar ayrıca seminerleri yönetme, gemi içi komitelerde yer alma ve farklı kültürlerle etkileşimde bulunma gibi becerilerini geliştirirler. Üstelik Japonya Hükümeti diğer ülkeden gelecek katılımcılar için gidiş-dönüş uçak bileti, konaklama, Japonya’da ve gemi yolculuğu sırasındaki yemek ve ulaşım giderlerini bizzat karşılamakta olup katılımcılardan maddi bir karşılık beklememektedir.

Bu programa nasıl katılabiliriz?

Programa davetli olan ülkeler her sene Japonya tarafından açıklanıyor olup alımlar ülkelerdeki yetkili kurumlarca gerçekleşmektedir. Türkiye için bu kurum Gençlik ve Spor Bakanlığı olup başvurmayı düşünen adayların bakanlığın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarını takip ederek süreçten haberdar olması mümkündür.

Katılımcılarda aranan nitelikler:

  • Programın uygulandığı yıl itibariyle 18-30 yaş arasında olmak,
  • T.C. vatandaşı olmak ve Türkiye’de ikamet etmek,
  • Fiziksel ve zihinsel olarak engeli bulunmamak ve fiziksel-mental olarak uzun yolculuğa dayanabilmek,
  • Programa uyumlu hareket edebilmek,
  • Japonya'ya ilgi duymak ve Japonya ile Türkiye arasındaki dostluğu geliştirmek,
  • Ülkemizin toplumu ve kültürü hakkında iyi derecede bilgiye sahip olmak,
  • Diğer ülkelere ve kültürlere karşı ilgi ve tolerans sahibi olmak,
  • Etkinliklere sorunsuz bir şekilde katılabilmek için akademik tartışma seviyesinde İngilizceye hâkim olmak,
  • Online ve yüz yüze değişim programının tamamına katılabilmek,
  • Online değişim için gerekli ekipmanların (PC, internete erişim ortamı vb.) masraflarını karşılayabilmek,
  • Kabine Ofisi tarafından desteklenen uluslararası gençlik değişim programlarında önceden deneyim sahibi olmamak,

**Bu kriterler yıldan yıla değişiklik gösterebilir.

Bu nitelikleri taşıyan adayların, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın internet adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak ilgili adrese mail göndermeleri yeterlidir. Başvurular bu amaçla oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilecek ve ilk değerlendirmeyi geçenler mülakat için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na çağırılacaktır.

Önemli bir noktaya parmak basmak isteriz ki programa katılmak için Japonca bilme şartı aranmaz. Önemli olan programın iletişim dili İngilizceyi etkili olarak kullanabilmenin yanı sıra kültürel etkileşimlerde aktif rol oynayabilecek dil ve sosyal becerilere sahip olmaktır.

Başvuru Formu Doldururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Başvuru formunu nasıl doldurduğunuz bu noktada büyük bir ehemmiyet arz ediyor zira bu formda yazdıklarınıza göre mülakata çağrılıp çağrılmayacağınıza karar veriliyor.

Size genel olarak birkaç tavsiyede bulunmamız gerekirse bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

a. Başvuru formunda size yöneltilen soruları yanıtlamaya başlamadan önce sorular üzerinde iyice düşünüp bir yanıt taslağı çıkarınız. Böylece aklınıza geldiği gibi yazmaktansa cevap kısmında bahsetmeniz gereken yerleri önceden belirler ve talep edildiği gibi sistematik bir cevap ortaya çıkarabilirsiniz.

b. Başvuru formu kendinizi en iyi şekilde anlatabileceğiniz kısımdır. Bunu akılda tutarak verdiğiniz cevapların çok kısa olmamasına ve eksik bilgiler barındırmamasına özen göstermelisiniz.

c. Başvuru formunu İngilizce doldurmanız isteneceği için bu form dil becerilerinizi gösterebileceğiniz önemli aşamalardan bir tanesidir. Ancak çok karmaşık ve ağdalı bir dil kullanmaktansa anlaşılır, hatasız ve akıcı bir akademik dil kullanmanız formunuzun okunabilirliği açısından size avantaj sağlayacaktır.

d. Soruları cevaplarken yanıtlarınızı detaylandırmaktan çekinmeyin. Misal olarak; önceden bir gönüllülük projesinde yer aldıysanız bu projeyi kimin yürüttüğü, sizin bu projeyi hangi tarihler arasında ne kadar sürede gerçekleştirdiğiniz, projenin içeriği ve mahiyeti, size neler kazandırdığı gibi kısımları atlamamalısınız.

Sözün özü başvuru formunu göndermeden önce formunuzu nasıl daha iyi hale getirebilirim diye düşünüp formunuza gereken özeni göstermeniz ve soruları anlaşılır bir biçimde yanıtlamanız mülakata çağrılma şansınızı arttıracak faktörlerdendir.

Ufak bir not: Başvuru formunu göndermeyi son güne bırakmamanızı tavsiye ederiz!

Mülakat süreci nasıl ilerliyor? Mülakatta ne soruluyor?

Başvuru için alımlar kapandıktan sonra başvuran bütün adaylar yoğun bir eleme sürecinden geçirilir. Yapılan istişareler sonucunda Bakanlığın belirlediği kotaya göre uygun görülen adaylar Ankara'da gerçekleştirilecek olan mülakata çağırılır. Katılımcılar başvurularının kabul edilip edilmediğini veya mülakata katılma hakkı kazanıp kazanmadıklarını hem Bakanlığın internet sitesindeki bilgilendirmelerden hem de başvuran kimseler e-postalarına gelen bilgilendirme mailinden rahatlıkla öğrenebilirler.

Mülakat sürecine gelecek olursak, mülakat hem Türkçe hem İngilizce olarak ilerliyor. Ancak eğer siz başvuru formunuzda Japonca bildiğinizi belirtirseniz Türkçe ve İngilizceye ek olarak mülakatta Japonca sorulara da tabii tutulma ihtimaliniz mevcut. Tekrar belirtmekte de yarar var ki Japonca bilmek aranan koşullardan biri değildir fakat aday için bir artıdır.

Mülakatlar bireysel olup katılımcılara başvuru formları çerçevesinde sorular yöneltilmektedir.

Mülakatta öncelikle kendinizi tanıtmanız istenmektedir. Bu programa neden katılmak istediğinizi, Japonya’ya dair neler bildiğinizi ve kültürlerine neden ilgi duyduğunuzu, daha önce gönüllülük yapıp yapmadığınız ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı projelere katılıp katılmadığınız ve genel becerileriniz hakkında sorular sorulmaktadır. Son olarak programa ne gibi katkılar sunabileceğiniz hakkında sorular sorulmaktadır. Şunu da hatırlatmak isteriz ki mülakata alınan kimsenin süreç boyunca kendini iyi ifade edip sakin kalabilmesi çok önemlidir. O yüzden panik olacak hiçbir şey yok kendinize güvenin yeter! 😊

Mülakat sonrası süreç nasıl ilerliyor?

Programa katılımcı her ülkeden genellikle onar kişi seçiliyor ve bu kişiler arasındaki cinsiyet dağılımına dikkat ediliyor. Eğer siz de bu on kişi arasında iseniz Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından aranıp bilgilendiriliyorsunuz. Ondan sonra ortak bir grup açılıyor. Grubun içinde, sizinle Japonya’ya gidecek olan Bakanlıktan bir NL (National Leader) oluyor. Hep beraber programda neler yapabilirsiniz, ülkemizi en iyi şekilde nasıl tanıtabiliriz veya orada ne tür etkinlikler gerçekleştireceğinize dair planlamalar yapılıyor. Japonya'ya gidene kadarki süreç buradan yönetiliyor. Bilhassa temsilcilik içi iletişim ve kaynaşma bu WhatsApp grubu üzerinden ilerlediği için gelecek katılımcılarımıza bu konuda aktif ve ilgili olmalarını tavsiye ederiz.

Bu planlamaların yanı sıra Ankara’da birkaç günlük bir oryantasyon programı da gerçekleştiriliyor. Japonya’ya götürülecek hediyelik eşyalar, program boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerin, gösterilerin ve seminerlerin planlanması gibi konular konuşuluyor ve bu doğrultuda provalar alınıyor. Kısacası süreç bu şekilde ve Japonya'ya gitmeye hazırsınız!

Oryantasyon programı ile ilgili deneyimlerimizden faydalanmak isterseniz bir sonraki yazımızı okumayı ihmal etmeyin!

Şimdiden katılmayı düşünen arkadaşlarımıza başarılar diler, ne kadar güzel ve büyük bir ailenin onlara kucak açmayı beklediğini hatırlatmak isteriz!

Esenlik ve sağlıcakla kalın!